eSwimming

 

Promocija plavanja kot terapije

e-Novičnik. 2, Junij 2010

 

Kazalo

 

V BOSNI VSE VEČ PLAVAJO

Plavanje kot terapija za osebe s posebnimi potrebami se razvija tudi v Bosni in Hercegovini. Odvili so se tečaji Halliwick metode, začenja pa se tudi nov raziskovalni projekt, ki se bo usmeril na koristi ter prednosti plavanja kot terapije.

 

Trenutno plavanje kot terapija v Bosni ni preveč razširjeno, a obstaja zanimanje in potreba po njegovi intenzivnejši uporabi. »V Bosni je veliko ljudi, ki so bili poškodovani v vojni in pa po vojni v zvezi z minami,« pravi dr. Stanko Blatnik: »zato lahko s plavanjem kot terapijo dosežemo veliko dobrega ter pomagamo ljudem.«

 

IPAK je vodilni partner v projektu, ki si prizadeva razširiti zavest o koristih plavanja preko celotne Evrope. S pomočjo finančne podpore Evropske Komisije in programa Vseživljenjsko učenje si projekt eSwimming prizadeva razširiti informacije o plavanju kot terapiji s pomočjo različnih vrst komunikacijskih orodij.

Aktivnosti v Bosni so se pričele julija 2009 s kratkim tečajem za študente Univerze v Tuzli. Temu so sledili še drugi tečaji, tako v Bosni kot v Sloveniji, sedaj pa se je pričel še raziskovalni projekt, ki bo ovrednotil koristi plavanja in razvil metodologijo za spremljanje napredka udeležencev.

 

“Naš poglavitni cilj je dvojen,” pravi raziskovalec, dr. Vojko Strahovnik: “Uvedli bomo metodo ter program Halliwick in tudi druge metode učenja plavanja v rehabilitacijsko delo z otroki s posebnimi potrebami ter znanstveno spremljali njihov napredek.”

 

Skupino bosanskih raziskovalcev pri projektu vodi dr. Edina Šarić, rezultati projekta pa bodo prosto na voljo vsem, ki delujejo na področju rehabilitacije.

Slika prikazuje usposabljanje študentov Univerze v Tuzli marca tega leta.

 

Slika prikazuje usposabljanje študentov Univerze v Tuzli marca tega leta.

 

Nazaj na vrh

 

NEOPISLJIVA LJUBEZEN

“To je ljubezen, ki se je ne da opisati,” pravi Giuliano Callegari. “V vodi lahko izrazim vse, kar čutim v sebi. Ko plavaš, dela celo telo, telo in duša in mislim, da se vsi bolje počutimo.”

Giuliano, ki je star 27 let, ima težave s sluhom. V otroštvu je imel trenerja, ki je razumel posledice teh težav. “Razložil mi je, da sem v gibanju preveč tog. Kar je bilo tudi res; verjetno zato, ker moramo gluhi biti vedno pozorni, da vse postorimo. Zato sem moral delati specifične vaje. Najboljši trenerji, ki sem jih imel, so razumeli mojo ljubezen do vode in so me motivirali, da izrazim vse svoje potenciale s plavanjem.”

Danes je Giuliano kapetan plavalne ekipe, ki jo sestavljajo »slišeči« plavalci.

 

Odločen zagovornik plavanja kot terapije je tudi predsednik lokalnega italijanskega para-olimpijskega komiteja v Reggion Emilii. 59-letni Vincenzo Tota je imel post–polio sindrom. Ko je pričel z rehabilitacijo in fizioterapijo, mu je njegov zdravnik predlagal plavanje.

 

“Plavanje mi je pomagalo, da sem vzpostavil dober odnos s svojim telesom,” pravi Vincenzo. “Invalidi se včasih zanemarijo in plavanje mi je omogočilo, da se uprem temu vzgibu. Pomagalo mi je, da sem bolje sprejel svoje telo in da sem se lažje povezal z ljudmi.”

 

V Reggio Emilia je 21 športnih društev, ki izvajajo plavanje za invalide in so povezani v zvezo CIP.

 

“Vsi javni organi bi morali podpreti plavanje,” pravi trenerka Gema Contreras iz španskega mesta Granada. Ima diplomo iz fizioterapije in kvalifikacijo iz terapevtskega plavanja.

 

“S fizičnega vidika plavanje izboljšuje držo, ravnotežje, koordinacijo in splošno motoriko. Na kognitivnem nivoju izboljšuje koncentracijo. S socialnega in z emotivnega vidika krepi odnose, saj so plavalci zelo povezani in spoštujejo medsebojne razlike.”

 

“Terapija koristi vsem vrstam invalidnosti. Vzrok za uspeh je v kontinuiranosti tečajev in v motivaciji plavalcev.”

 

”Koristi terapije bi morale biti bolj poznane - ne samo javni upravi, temveč tudi zdravstvenim specialistom, tako da bodo takšno terapijo tudi priporočili pacientom.”

 

Johan Lambeck iz Mednarodnega združenja Halliwick (International Halliwick Association) in član mreže International Halliwick Therapy Network tako poudarja: ”Plavanje krepi mišice, zmanjšuje bolečine, spastičnost in izboljšuje občutek za ravnotežje ter držo. Prav tako povečuje vztrajnost in duševno prilagodljivost – na primer pogum in moč volje.”

 

“Potrebno je več spletne promocije. Organizacije, ki ponujajo plavanje kot terapijo, običajno nimajo kapacitet za promoviranje aktivnosti po spletu. Tako lahko takšen projekt zapolni to vrzel.”

 

Nazaj na vrh

 

Čutim vodo!

Prostovoljne organizacije, ki delujejo na področju plavanja za osebe s posebnimi potrebami, vedno potrebujejo prostovoljce; omogočijo jim usposabljanje in pomoč pri njem. Pomagate pa lahko tudi iz vašega naslanjača doma.

 

Eden izmed načinov je, da ta e-novičnik posredujete svojim prijateljem.

 

Drugi način je, da obiščete spletno stran projekta eSwimming (www.eswimming.eu) in si pogledate različne načine, na katere lahko učimo plavanje.

S te strani lahko neposredno preidete tudi na YouTube in si ogledate video, ki je nastal v okviru projekta, ki nosi naslov »Začutite vodo«. Prikazuje učenje plavanja in čisti užitek, ki ga to prinaša. Video je prosto dostopen vsakomur in ga prikažete na kakšnem dogodku ali pa ga posredujete svojim prijateljem.

 

Povezava do video posnetka:  http://www.youtube.com/watch?v=dA-DC1SMjqw

 

Pomagajte nam razširiti te novice in prispevajte na ta način.

 

Nazaj na vrh

 

Razpošiljanje in avtorske pravice

Če želite izvedeti več ali izmenjati informacije, obiščite spletni portal projekta na www.eswimming.eu
Če bi želeli, da tudi vaš kolega ali prijatelj prejema ta sporočila, vas prosimo, da njegov kontakt pošljete na info@eswimming.eu ter dopišete jezik, v katerem želi prejemati novice. Če ne želite več prejemati novic, nam prav tako pišite na naslov info@eswimming.eu.

 

Nazaj na vrh