eSwimming

 

Promocija plavanja kot terapije
e-novičnik, štev. 3, november 2010

 

Kazalo

 

"Vemo, da zmorete!"

“Plavanje lahko resnično spremeni življenja oseb s posebnimi potrebami. Pri tem si lahko pomagamo z vadbeno metodo. Veseli me, da smo preko evropskega eSwimming projekta imeli priložnost poudariti pomen Halliwickove metode.”

 

Tako je dr. Stanko Blatnik iz Velenja zaključil zadnji sestanek partnerjev v projektu eSwimming. Rezultat projekta, ki je traja dve leti, je tudi spletna stran (www.eswimming.eu), narejena v šestih jezikovnih različicah, na kateri so materiali za trenerje, starše in plavalce in promovira naš slogan “Vemo, da zmorete!”.

 

Skupina v Velenju, ki upravlja s spletno stranjo, bo po koncu projekta (konec meseca) še naprej dodajala nove materiale, saj se zanimanje za stran in za njeno vsebino povečuje.

 

Prispevek o delu na projektu si lahko ogledate tudi na YouTube-u, v videu “Čutim vodo” (www.youtube.com/watch?v=dA-DC1SMjqw). Video je prav tako dostopen na DVD-ju in je namenjen plavalnim skupinam. Video je na Škotskem višavju pripravila slovenska umetnica Selena Kuzman in predstavlja prispevek škotskih partnerjev na projektu – Going Nova. Posnetki so bili narejeni v Velenju.

 

Začetki Halliwickove metode segajo v leto 1949, ko je plavalni klub v Londonu organiziral dobrodelno prireditev namenjeno zbiranju sredstev za lokalno šolo, ki jo obiskujejo deklice s posebnimi potrebami – šolo Halliwick. Deklice iz te šole so bile med občinstvom in so opazovale, kako drugi plavajo.

 

Na avtobusu, ki je deklice peljal nazaj v šolo, je klubski trener plavanja James McMillan nekaj časa bil tiho, potem je nenadoma izjavil: »Zakaj pa ne?«.

 

James McMillan je študiral inženirstvo in se je odločil, da bi uporabil nekatera izmed načel hidrodinamike. Razvil je metodo desetih korakov, pri kateri se ljudje v vodi počutijo varno in domače, hkrati pa se razvijajo njihove sposobnosti in ravnotežje. To so bili začetki metode, ki jo danes poznamo pod imenom »Halliwick«. Njena največja prednost je, da je primerna za vse osebe z različnimi omejitvami.

 

Cilj projekta je bil, da se promovirajo rezultati, ki so bili doseženi s pomočjo te metode, trenerje ter Mednarodno združenje Halliwick. V oktobru je bilo izvedenih več predstavitev, ki so poudarile pomen plavanja za osebe s posebnimi potrebami in ki so predstavile načine, kako lahko Halliwickova metoda pomaga.

 

Nazaj na vrh

 

Na delavnici v Sloveniji narejeni načrti za prihodnje leto

Mednarodna delavnica v Velenju, ki je bila organizirana 26. oktobra, je privabila udeležence iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Španije in Slovenije.

 

Velenje je dom IPAK-a, slovenske inovacijske skupine, ki koordinira projekt eSwimming. Dr. Stanko Blatnik iz IPAK-a je dan pričel z opisom projekta in njegovih dosežkov. Nastja Brisnik je govorila o svojih izkušnjah s plavalnega tečaja v Velenju za osebe s posebnimi potrebami. Katarina Praznik in Maja Garbajs sta opisali napredek Halliwickove metode v Sloveniji.

 

Na delavnici je bilo veliko zanimanja za predstavitev Alejandra Ceballoa iz Španije, ki spremlja okrevanje oseb z resnimi, dolgotrajnimi poškodbami in otrok z Downovim  sindromom. "Bilo je zanimivo videti, kako se z rednim plavanjem lahko bistveno izboljša zdravstveno stanje oseb s posebnimi potrebami," je dejal eden od udeležencev delavnice po predstavitvi.

 

Sanja Selimović iz Univerze v Tuzli, v Bosni in Hercegovini je govorila o vlogi plavanja za otroke s posebnimi potrebami in kako je mogoče spremljati njihov napredek. Povedala je, kako je IPAK in projekt eSwimming uvedel plavanje kot terapijo v Bosni in Hercegovini.

 

Skozi celotno srečanje se je odvijala precej živahna razprava. Izmenjevale so se izkušnje iz različnih držav. Razvile so se tudi ideje za nadaljnje sodelovanje.

 

Udeleženci iz Rijeke so se odločili, da organizirajo podobno delavnico naslednje leto na Hrvaškem.

 

Udeleženci delavnice so tudi izkoristili priložnost in se udeležili vaj v bazenu, da bi iz prve roke spoznali, kako Halliwickovo metodo za osebe s posebnimi potrebami izvaja v Velenju. Alejandro Ceballos je prevzel aktivno vlogo pri praktičnem delu.

 

Dr. Blatnik je bil ob koncu mnenja, da je šlo zelo dobro. "Delavnica je bila zelo uspešna in jo bomo ponovno organizirali naslednje leto v Velenju."

 

Delavnica v Velenju Delavnica v Velenju Delavnica v Velenju

 

Nazaj na vrh

 

Delavnica v Španiji: promocija v Granadi

V Španiji je Društvo za osebe z Downovim sindromom Granada (znan kot Granadown) združila moči s španskim eSwimming partnerjem Scienter España v Grenadi in 28. oktobra organizirala delavnico.

 

Podrobnosti o Halliwickovi metodi je predstavil nacionalni strokovnjak Javier Gueita, profesor fizioterapije na Univerzi Juan Carlos I. de Madrid. Opisal je koristi plavanja za osebe z Downovim sindromom in pojasnil različne dele Programa 10-ih točk, kot so stabilizacija jedra, principi gibanja in pristop za preprečevanje padcev. Metodo je označil za reaktivno terapijo, kot motivacijski pristop k reševanju problemov in kot metodo, ki je primerna tudi pri zdravljenju kroničnih bolečin.

 

Javier Ceballos, plavalni trener Granadowna, je govoril o številnih praktičnih tehnikah, nato pa vodil vaje v plavalnemu bazenu društva. Vadbe se je udeležilo več plavalcev različnih starosti, z različnim plavalnim znanjem.

 

"Delavnica je bila zelo uspešna," je dejal eden od zaposlenih v Scienter España. "Okoli 25 ljudi je obiskalo delavnico. Bila je odlična priložnost za predstavitev eSwimming projekta in metode Halliwick, ki v Španiji še ni poznana. Zelo cenimo sodelovanje vseh vpletenih. Bili so nam v veliko pomoč. Izvedli smo tudi vrsto drugih predstavitev, ki promovirajo projekt. "

 

Delavnica v Grenadi Delavnica v Grenadi Delavnica v Grenadi

 

Nazaj na vrh

 

Delavnica v Italiji: dan poln zanimivosti in užitkov

V tem času je bila v Italiji organizirana enodnevna delavnica o projektu eSwimming in o metodi Halliwick, kot del tečaja, ki se poučuje na univerzi v Bologni. Tečaj o športni znanosti za invalide je vodila profesorica Melissa Angela Milani, kot del učnega načrta Fakultete za šport in motorike.

 

Prireditev je organiziral italijanski partner v projektu eSwimming, raziskovalna in izobraževalna skupina Amitié, v sodelovanju s Fakulteto.

 

Delavnice so se udeležili študenti, učitelji plavanja, socialni delavci in drugi strokovnjaki, ki delajo z osebami s posebnimi potrebami. Delavnica je potekala 21. oktobra.

 

Udeleženci so najprej spoznali projekt eSwimming, nato pa projekt Dall'Acqua »V vodi in naprej« (»From the water and up«). To je plavalni projekt za osebe s posebnimi potrebami, ki ga izvaja Villaggio del fanciullo Sport Club v Bologni. Udeleženci so si pogledali tudi kratek predstavitveni video o delu društva Aquamondo Varese.

 

Drugi del delavnice se je osredotočil na Halliwickovo metodo. Metodo je predstavil italijanski strokovnjak Marco Barile član mednarodno združenje Halliwick in Mendarodna fundacija za vodno terpaijo (International Aquatic Therapy Foundation).

 

Pojasnil je izvor in zgodovino Halliwickove metode ter predstavil Program 10-ih točk in njegova načela.

 

Udeleženci so se nato preselili v bazen, kjer je dvajsetim udeležencem, ki so se prijavili na posebno dvourno vadbo, demonstriral Program 10-ih točk.

 

Eden izmed članov skupine Amitié je ob koncu dejal: "Bil je res edinstven dogodek. Metoda Halliwick v Italiji ni tako dobro poznana kot v nekaterih drugih evropskih državah. Tako je to bila dobra priložnost, da se ljudje bolje seznanijo s to metodo in da z njo eksperimentirajo. Imeli so priložnost, da preizkusijo dele Programa 10-ih točk in da uživajo v zelo prijetnem vzdušju iger in pesmi ter v skupnih vajah, ki so tipične za metodo Halliwick. Bil je dan poln zanimivosti in užitkov."

 

Delavnica v Italiji Delavnica v Italiji Delavnica v Italiji

 

Nazaj na vrh

 

Razpošiljanje in avtorske pravice

Če želite izvedeti več ali izmenjati informacije, obiščite spletni portal projekta na www.eswimming.eu
Če bi želeli, da tudi vaš kolega ali prijatelj prejema ta sporočila, vas prosimo, da njegov kontakt pošljete na info@eswimming.eu ter dopišete jezik, v katerem želi prejemati novice. Če ne želite več prejemati novic, nam prav tako pišite na naslov info@eswimming.eu.

 

Nazaj na vrh